Yiyecek & İçecek ve Perakende Sektöründe 8 Önemli Kadın

 

Yiyecek & içecek ve perakende sektörlerinde her gün daha fazla kadın liderlik rollerini üstleniyor. Bu kadınlar, yıllar içinde iş hayatına atılan ve böylesine rekabetçi bir pazarda itici güç olmak için ne gerektiğini sürekli olarak kanıtlayan birkaç olağanüstü kadın liderin adımlarını takip ediyorlar.

McKinsey & Company’nin “İşyerindeki Kadınlar 2021” çalışmasına göre, son 5 yılda kadınların her liderlik düzeyinde temsilinde önemli bir artış oldu. Ankete katılanların %61’i, kadınların liderlik pozisyonlarında bulunmasının, çalışanlarını düzenli olarak kontrol ederek onların refahını nasıl artıracakları gibi birçok fayda sağladığına katılıyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak için, hikayeleri bugüne kadar birçok kişiye ilham kaynağı olmaya devam eden  yiyecek & içecek ve perakende sektöründen sekiz olağanüstü kadın burada.

1. Alice Waters, Tarladan Sofraya Hareketinin Yaratıcısı

Alice Waters’ın Kaliforniya restoranı Chez Panisse’i kurması uluslararası alanda tarladan sofraya hareketinin yaratıcısı olarak kabul edilmesini sağladı; bu, genellikle doğal veya organik olan yerel kaynaklı malzemelerden yapılan yiyecekleri savunan modern bir mutfak kültürü. Restoranı, on yıllardır “Dünyanın En İyi 50” restoranı arasında yer almakta ve California Mutfağı’na öncülük etmektedir.

Aşçılık kariyerinde, James Beard Vakfı tarafından 1992’de Yeme&İçme sektöründe alınabilecek en yüksek onur olarak kabul edilen “Amerika’nın En İyi Şefi” de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. 1995 yılında, ortaokul öğrencilerini sürdürülebilir yaşam konusunda eğitmek için, kendi yiyeceklerini yetiştirmeye ve toplamaya teşvik eden Yenilebilir Okul Bahçesi girişimini kurdu. 2015 yılında, insani yardım çalışmaları nedeniyle eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası ile ödüllendirildi.

2. Belinda Wong, Starbucks Çin’in Agresif Büyümesinin Arkasındaki Kadın

Amerikan kahve devi Starbucks, Çin’i ABD dışında en belirgin ve en hızlı büyüyen pazarı olarak görüyor ve her 15 saatte bir yeni bir mağaza açıyor. Asya başarılarına önemli katkıda bulunanlardan biri, 2016 yılında Starbucks Çin CEO’su rolünü üstlenen Belinda Wong’du. Çokuluslu şirketin bölgedeki benzeri görülmemiş büyümesine öncülük etti ve Starbucks tarihindeki en başarılı sadakat programlarından biri olan Starbucks Rewards’u başlattı, ülke çapında yaklaşık 80 milyon üyeye ulaştı.

Şimdi Starbucks’ın Çin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor ve şirkette kişisel gelişimi teşvik ederken şirketin uzun vadeli büyüme stratejisine odaklanmaya devam ediyor. 20 yıldan beri Wong, Starbucks’ın küresel yönetim ekibinin bir üyesi ve şirketin küresel karar alma süreçlerine Çin ve Asya Pasifik’teki zengin uzmanlığını katıyor.

Alice Waters (solda) and Belinda Wong (sağda)

3. Cecilia Chang, Amerika’da Çin Yemeklerinin Öncüsü

Çinli-Amerikalı restaurant işletmecisi Cecilia Chang, 1962’de San Francisco, California’da The Mandarin restoranını kurmasıyla tanınıyordu. Amerikalılar sadece Kanton mutfağının Amerikanlaştırılmış versiyonuna aşinayken, otantik Çin mutfağını Amerikan lokantalarına tanıttı. Restoran, zamanla sadık müşteri çekmeye başladı ve Kung Pao Chicken ve Beggar’s Chicken gibi Sichuan yemekleri servis etti.

James Beard ve Alice Waters, Kuzey Çin Mutfağı ile Chang sayesinde tanıştı. 2013 yılında James Beard Vakfı tarafından verilen ömür boyu başarı ödülünü kazandı. Oğlu Phillip, dünyaca ünlü Asya temalı restoran zinciri P.F. Chang’s’in kurucu ortağı olarak aile geleneğini sürdürdü.

4. Nancy Silverton, James Beard Ödülünü Alan İlk Kadın Şef

Dünyaca ünlü bir şef olan Nancy Silverton, Pizzeria Mozza, Osteria Mozza ve chi SPACCA ile bir İtalyan imparatorluğu kurmasıyla tanınır. James Beard Ödülleri’nde beş kez aday gösterildi ve 1990’da Yılın En İyi Pasta Şefi ödülünü kazanarak bu STK’dan ödül kazanan ilk kadın şef oldu. Ayrıca 2014’te Üstün Şef Ödülü’nü aldı.

Olağanüstü kariyerine ek olarak, ikonik La Brea Bakery’nin kurucu ortağı oldu. Bernie Madoff’un yatırım skandalının kurbanlarından biri olmak da dahil olmak üzere birçok zorluğun üstesinden geldi ve tahmini 5 milyon dolarlık bir servet kaybetti. Bir jenerasyonun yetenekli şeflerine ilham verdi ve mutfak dünyasında saygın bir rol model oldu.

Cecilia Chang (solda) and Nancy Silverton (sağda)

5. Edna Lewis, Güney Mutfağının En Değerli İsmi

Ünlü şef Edna Lewis, Amerikalıların ABD’nin Güney mutfağını algılama biçimini değiştirdi. 1948’de Lewis, bir antika satıcısı olan John Nicholson ile Cafe Nicholson adlı restoranını açtı. Aşçı rolünü üstlendi ve Güney esintili basit yemekler servis ederek restoranı sık sık ziyaret eden birkaç ünlü şahsiyetin ilgisini çekti.

1976’da, ülke çapında bir izleyici kitlesine ulaşan ilk Afrikalı-Amerikalı yemek kitabı olan ve otantik Güney mutfağına olan ilgiyi canlandıran The Taste of Country Cooking’i yazdı. Lewis daha sonra 1990’da STK’nın ilk ödülü olan James Beard Yaşayan Efsane Ödülü’nü aldı.

6. Indra Nooyi, Vizyon Sahibi Patroniçe

Indra Nooyi, PepsiCo’ya ilk olarak Kurumsal Strateji ve Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak katıldı ve şirketi daha sağlıklı yiyecek ve içeceklere dönüştürme sorumluluğunun bir parçası olarak Tropicana Products’ın satın alınmasını ve Quaker Oats Co. ile birleşmesini denetledi. Daha sonra 2001 yılında Finans Direktörü olarak atandı.

Ekim 2006’da PepsiCo’nun ilk kadın CEO’su unvanını üstlendi ve 2007’deki “Amaçlı Performans” vizyonu, meşrubat ve atıştırmalık yiyecek devini en üst düzey finansal performans dahil olmak üzere yeni ve daha da büyük zirvelere taşıdı. Bunu ürün portföyünü  dönüştürerek, daha sağlıklı seçenekler sunarak ve çevre üzerindeki etkiyi azaltmak için sorumlu bir şekilde çalışarak gerçekleştirdi.

Liderliği döneminde, şirketin gelirleri 2006’da 35 milyar dolardan 2017’de 63.5 milyar dolara yükseldi. Nooyi’nin kariyerindeki örnek performansı ve özellikle PepsiCo ile yaptığı yolculuk, sürekli olarak dünyanın en güçlü 100 kadını arasında yer almasını sağladı. 2018’de CEO olarak görevinden ayrılmadan önce Forbes’un 2017 İş Dünyasındaki En Güçlü 19 Kadın listesinde ikinci sıraya aday gösterildi.

Edna Lewis (solda) and Indra Nooyi (sağda)

7. Gabrielle Chanel, 20. Yüzyıl Moda İkonu

Gabrielle “Coco” Channel annesinin ölümü ve babası tarafından terk edilmesinden sonra, dikiş dikmeyi öğrendiği bir yetimhaneye gönderildi. 1910’da Chanel’i kurmadan önce birkaç yıl kafe şarkıcısı olarak çalıştı ve burada “Coco” lakabını kazandı.

Zamansız tasarımlarıyla ünlü Coco Chanel, klişeleri kırmada ve mevcut modayı genişleterek toplumun kadınlara bakışını değiştirmede etkili oldu. Olağanüstü moda anlayışı, özel tasarım giysiler, kokular, el çantaları ve mücevherleri içeriyordu. İmza kokusu Chanel No. 5, markanın ikonik bir ürünü haline geldi.

Chanel, Time Magazine’in 20. yüzyılın en etkili 100 kişisi listesinde yer alan tek moda tasarımcısı. Halen moda ve perakende sektöründe en etkili modacılardan ve trend belirleyicilerden biri olarak kabul edilmektedir.

8. Angela Ahrendts, Perakendenin Karizmatik Başkanı

Angela Ahrendts, Apple’ın yönetim ekibine katılmadan önce, 2006’dan 2014’e kadar Burberry’nin CEO’su olarak görev yaptı ve 2012’de 26,3 milyon dolar kazanarak İngiltere’nin en yüksek ücretli CEO’su olarak açıklandı. Daha sonra Perakende ve Çevrimiçi mağazalardan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak Apple Inc.’e katıldı.

Bir dizi yüksek profilli amiral mağaza açmak, Ahrendts’in müşteri deneyimini iyileştirme stratejisinin bir parçasıydı. Tüm teknolojilerini güncellerken her mağazayı yenilemekten sorumluydu. Örneğin mağazalarda, iPhone’larda Apple Store uygulamasına bağlanmak ve geldiklerinde bir karşılama ile ziyaretçilerle etkileşim kurmak için konuma duyarlı sensörler kullanıldı.

Ahrendts, teknoloji devi ile olan kariyeri boyunca, fiziksel ve dijital işletmeleri entegre ederek yılda bir milyardan fazla ziyaretçi için kusursuz bir müşteri deneyimi yarattı. Güçlü liderlik becerileri sayesinde mağazaları yeniden tasarladı ve dünya çapında 70.000 çalışanın rollerini yeniden yapılandırdı. 2015 yılında, dünyanın en güçlü 25. kadını seçildi.

Gabrielle Chanel (solda) and Angela Ahrendts (sağda)

Daha fazla kadın lider konumunda çalıştıkça, bir yandan stereotipleri kırarak, kendi yollarını çizerek ve iş dünyasına olağanüstü katkıda bulunarak iz bırakıyorlar, diğer yandan ise günlük deneyimlerinde zorluklarla karşılaşmaya devam ediyorlar.

Facebook’un yönetim kurulunda görev yapan ilk kadın olan Sheryl Sandberg’in COO’sunun ünlü alıntılarından biri ile bitirelim: “Dinamiği değiştirmek, mevzuyu yeniden şekillendirmek, kadınların seslerinin duyulmasını, dikkate alınmasını ve göz ardı edilmemesini sağlamak için tepedekiler de dahil olmak üzere her düzeyde kadına ihtiyacımız var.”

Como ekibi adına, fark yaratmaya ve Yeme&İçme ve perakende sektörlerine ilham vermeye devam eden tüm kadınları selamlıyoruz.

Uluslararası Kadınlar günü kutlu olsun!

Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Blog

Sadık Müşteriler yaratmak için 6 Sosyal Medya Stratejisi

  4,7 milyar insan, yani dünya nüfusunun neredeyse %60’ı sosyal medya kullanıcısı. Tüm sektörlerdeki işletmelerin, müşterilerle en sevdikleri platformlarda buluşmak ve akılda kalıcı olmak için pazarlama planlarının bir parçası olarak güçlü sosyal medya stratejileri uygulaması şaşırtıcı değil. Yiyecek ve İçecek

Read More »
Blog

Menünüzü Pazarlama Aracına Dönüştürmenin 3 Yolu

Son derece rekabetçi restoran endüstrisinde, müşteriler nerede yemek yiyeceklerine veya paket yemek siparişi vereceklerine karar verirken aralarından seçim yapabilecekleri çok sayıda seçeneğe sahiptirler. Öne çıkmak ve daha fazla satış çekmek için restoran sahipleri kendilerini rekabette farklılaştırmanın yollarını bulmalıdırlar. Ellerindeki güçlü

Read More »

Talebiniz başarıyla bize ulaştı.

Ekibimiz en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.

Sizi Arayalım!

Ekibimiz ile size özel bir demo planlamamız için formu doldurmanız yeterli. En kısa sürede size geri döneceğiz.